Pontosság pontossága a mikron

A gépalkatrészek gyártása során a precizitás és az abszolút mérési pontosság létfontosságú. A gyártási folyamatban és a minőségvizsgálatban egyaránt a termékek zárt és pontos ellenőrzési mérésére van szükség.

Precíziós mérőhelyek1, Weiss, HAWE

Precíziós mérőhelyek garantálják a pontos mérést.
A pontosan meghatározott, minimálisan változó környezeti feltételek melletti egzakt ellenőrzési mérések: itt, különösen a légáram, a hőmérséklet és a légtisztaság kulcsfontosságú paramétereit kell fenntartani. Ebből a célból a HAWE, a München Hidraulikus fejlesztő is a Weiss Klimatechnik szakértelmére és hosszú tapasztalatára támaszkodik. Két autonóm mérőhelyiség biztosítja a gyári szabványoknak és a vevői követelményeknek való megfelelést.

A HAWE Hydraulik Kaufbeurenben egyéb termékek mellett például hidraulikus szelepeket is gyárt, mobil hidraulikus rendszerekhez az építőipari gépekhez. “A gyártási folyamat során végzett mérések a belső folyamatok folyamatos ellenőrzésére szolgálnak. E célból a darabokat rendszeresen mérik – a visszajelzés a lehető leggyorsabb kell legyen“,  magyarázza Jörn Winkler, akinek a HAWE Hydraulik-nál a felelősségi körébe tartoznak mindazon műszaki követelmények, melyeket a mérőszobákban használnak.

A két mérőhely közül az egyiket, amelyet a Weiss Klimatechnik tervezett és telepített a bejövő áruknak szánják. Itt a vállalat mérnökei ellenőrzik a beszállítók alkatrészeinek a méretpontosságát. A második mérőlabor a minőségbiztosítással foglalkozik a belső gyártási folyamat során és végén.
“A mérendő gyártási tűrések egy része 1 mikron körül van.”

A Weiss Klimatechnik felelősséget vállalt a két, minőségvizsgáló mérőszoba kivitelezésének tervezésére és telepítésére, valamint a házon belüli mérőberendezések kalibrálására. A csapat teljesen átvette a két mérőszobában, a III. osztályú mérőhelyiségek VDI/VDE 2627 előírásaira alapozott mérőkabinok telepítését – a műszaki tervezéstől a nagyhatékonyságú, precíziós klímavezérléssel való felszereléséig.

Precíziós mérőhelyek2, Weiss, HAWE

A termelési folyamatokban és a tiszta helyiségekben létrehozandó, igen pontos éghajlati feltételek kialakításában szerzett, több évtizedes tapasztalatok alapján, mindössze három hétre volt szükség a felépítésre és átadásra, valamint az alkalmazottak oktatására. Technikailag, a két szoba azonos módon van felszerelve, a fő követelmény pedig az volt, hogy helytakarékos megoldást találjanak. Itt, jól jött a weisstechnik ultraconstant® Air Conditioning Units egységének kompakt kialakítása. A házilag gyártott berendezés fő helytakarékossági tényezőjét a hűtési rendszernek a légkeringtető egységbe való integrálása adta. “A légkondicionáló berendezés kompakt felépítése lehetővé teszi a helyiség költséghatékony és takarékos használatát, ami általában korlátozott. Nincs szükség külön kondicionáló rendszerre a külső levegő páramentesítésére.”