Innovációs Díj 2020 – a jövő hűtőközege

Az EU F-Gáz rendelete minden eddiginél nagyobb kihívást jelent a környezeti szimulációs tesztek fejlesztésénél. A Weisstechnik® partnereivel közösen kutatta az R23 hűtőközeg leváltásának a lehetőségét. E-kutatások eredménye a WT69/R469A hűtőközeg.

Innovációs Díj 2020_A jövő hűtőközege

Szinte minden környezeti szimulációs tesztrendszer működésének alapvető feltétele a megbízható, és biztosan rendelkezésre álló hűtőközeg.
A -70°C és +180°C közötti vizsgálati alkalmazások nem csak a próbadarabot terhelik meg, hanem magát a tesztberendezést és az ehhez kapcsolt egyéb eszközöket is. A weisstechnik®-nél alapvető szabály, hogy a műszaki és a tűzbiztonság, valamint a megbízhatóság területén semmiféle kompromisszum sem köthető. Ugyanakkor ezeket a szabályokat a lehető legkörnyezetbarátabb és leginnovatívabb módon, az energiahatékonyság és a hosszú működési élettartam figyelembe vétele mellett fejlesztett berendezésekkel és új típusú hűtőközegekkel teljesíti.

A szabályzási előírásoknak megfelelve, a Weisstechnik® saját hűtőközeget fejlesztett ki az alacsony hőmérséklet-tartományhoz. Ez az új hűtöközeg az eddig használt üvegházhatást okozó gázokhoz képest 90%-kal kevésbé terheli a környezetet. Ez is a része annak a törekvésüknek, hogy mindig a legjobb megoldást kínálják berendezéseik teljes, hosszú élettartamára.

Díjnyertes hűtőközeg – WT69 / R469A 
A Német Innovációs Díj (GIA) zsűrije két díjjal is kitüntette a WT69/R469A hűtőközeget:

  • Vegyipari kategóriában az első helyen, aranyéremmel jutalmazták,
  • Az energia-technikai megoldások kategóriában pedig győztesnek nyilvánították.

A German Design Council 1954 óta csak olyan újításoknak ítél oda díjat, amelyek jelentősége hosszú távú hatást gyakorol világunkra.