WTS3 / WKS3 tesztkamrák – terheléses hibaszűrő rendszerek


Nagy sebességgel a legjobb minőség eléréséhez! – a Weiss Umwelttechnik által gyártott ESS terheléses hibaszűrő tesztkamrák mércét állítanak a könnyű üzemeltetésre, a teljesítményre és a berendezésekre vonatkozóan.

WTS3, WKS3, tesztkamrák, ESS, Weiss

 

MEGBÍZHATÓ EREDMÉNYEK REPRODUKÁLHATÓ KÖRNYEZETI KÖRÜLMÉNYEK RÉVÉN
 – WTS3 / WKS3 TESZTKAMRÁK  

A berendezések, illetve az alkatrészek jellemzőit, működését és élettartamát befolyásolják a szállítás, tárolás és üzemeltetés közben változó klimatikus körülmények. Emiatt kell vizsgálatokat végezni, hogy megőrizzük és optimalizáljuk a termék minőségét.

A Weiss Umwelttechnik által gyártott terheléses hibaszűrő rendszerek mércét állítanak a könnyű üzemeltetésre, a teljesítményre és a berendezésekre vonatkozóan.

A Weiss Umwelttechnik GmbH világszerte az egyik vezető gyártónak számít a vizsgálóberendezések és a környezetszimulációs rendszerek területén.

A terméklistán megtalálhatók a vizsgáló berendezések az összes tesztkamra térfogathoz a hőmérsékleti és a klíma vizsgálatok elvégzéséhez, az időjárási hatások, hősokk, korrózió szimulálásához és a hosszú idejű teszteléshez – a kutatás, fejlesztés, minőségellenőrzés és a gyártás igényei szerint kialakítva.

A bejárható rendszereket és az In-Line tesztalagutakat az ügyfél specifikációi szerint tervezik meg.

Kitűnő értékesítés utáni szolgálat biztosít optimális támogatást az ügyfeleknek, illetve magas fokú üzemeltetési biztonságot a berendezéseink számára.

 

ELSŐ A BIZTONSÁG

Megbízható tesztelés a biztonság garantálása érdekében

A nagy termék-megbízhatóság a mai versenypiacon alapvető követelménynek számít és gyakran csak ez különbözteti meg egymástól a különböző gyártókat.
Az elektronikai termékek megbízhatóságát lényegesen meg lehet növelni terheléses hibaszűrő (ESS) technikákkal. Ezáltal minimalizálható a termékhibák kockázata és egyidejűleg és növelhető a vállalat hírneve.

 

MI AZ ESS?

A vizsgálat
Az ESS vizsgálat folyamán a termékeket pontosan meghatározott terhelésnek teszik ki, hogy az alkatrészekben és nyomtatott áramköri lapokon (PCB) megbúvó hibákat fel lehessen tárni, mielőtt azok elhagynák a gyártelepet. A gyenge pontok kimutatása jelentősen javítja a termékek robusztusságát. Kiszűrik a nem megbízható berendezéseket, még mielőtt azok eljutnának a fogyasztókhoz.

Mindegyik termék különlegesen hozzá igazított ESS eljárást igényel.

Az ESS előnyei
A termék megbízhatóság javítása. A termékek nem csak egyszerűen működnek, hanem hosszú időn keresztül hibátlanul üzemelnek.
A minőség jelentős mértékben javul, fokozódik az ügyfél elégedettsége és hasonlóképpen nő a megbízható termékek értékesítése is. Megbízható termékek biztosítják, hogy jó maradjon a gyártó hírneve a piacon.
Az ESS költségcsökkentést is jelent, mivel nem következnek be meghibásodások a garanciális időszakban, amikor a termék már az ügyfél tulajdonában van.
Az ESS csökkenti azokat a kockázatokat, amelyek a termékekben az alkatrészek vagy a feldolgozási eljárások kapcsán jelentkezhetnek, és kisebb a kockázat, amikor új terméket vagy gyártástechnológiát vezetnek be.
Az ESS gyors „visszacsatolást” jelent. A konstrukciós, illetve eljárás problémák gyorsabban kimutathatók, ami gyorsabb „tanulási görbét” jelent. Ugyanakkor a visszacsatolás közvetlenül a gyáron belüli minőségbiztosítástól érkezik és nem az ügyféltől.

 

ESS MÓDSZEREK

Módszerek és hatások
A gyakorlatban a következő ESS módszerek vannak elterjedve:

 • Hősokk

 • Vibrációs terhelés

 • Páratartalom terhelés
 elektromos terheléssel együtt

A WTS3 terheléses hibaszűrő kamra sorozatunkat kifejezetten hőterhelésre tervezték. 
Páraterheléshez a WKS3 sorozatú klímakamrák állnak rendelkezésre.

A nyomtatott áramköri lapok (és más termékek) környezet szimulációs hibaszűrését gyorsan változó hőmérséklet okozta terheléssel érjük el. Az ESS a leghatékonyabb eljárás a gyenge minőségű forrasztási kötések, hibás felületszerelt alkatrész (SMD) folyamatok, illetve a gyártási hibák kiszállítási előtti kimutatására.

A jellemző ESS profil széles hőmérséklet-tartományban tartalmaz egy 5 ... 15 (…25) K/perc értékű hőmérséklet-változást.
Elősegítheti a hibák kimutatását, ha a hőmérsékleti ciklus alatt periodikusan vagy állandóan kapcsolgatják az áramköri lapokat.
A fent említett eredményeket különleges ESS kamrákban érik el, mivel ezekben fűtő és a hűtő kapacitás és a keringtetett levegő mennyisége is jóval nagyobb, mint egy hagyományos tesztkamra esetében.
A nagy mennyiségű keringtetett levegő javítja a hőátadást és biztosítja azt is, hogy a próbatestek, illetve az áramköri lapok homogénen legyenek terhelve.
A Weiss Umwelttechnik kifejezetten erre a célra fejlesztett ki egy sor berendezést, amelyek a fentiekben felsorolt követelményeknek felelnek meg.

WTS3, WKS3, diagram2
Elektronikus alkatrészek üzemi élettartam görbéje
Az ESS azt jelenti, hogy azok a hibák, amik normál esetben a felhasználási fázisban jelentkeznének, itt már a gyártási fázisban felbukkannak.
F = hiba / t = idő
 / 1 = korai meghibásodások / 2 = felhasználási fázis / 3 = elhasználódási fázis

WTS3, WKS3, diagram1
IEC 60068-2-14 szerint elvégzett hősokk ciklus vizsgálat, Nb teszt
 
T = hőmérséklet / T1 = alacsony hőmérséklet / T2 = magas hőmérséklet / Tu = környezeti hőmérséklet / Z = ciklus / t = idő

WTS3, WKS3, diagram
A termikus ciklusok hatékonysága és az áramköri lapok előkészítéséhez szükséges magas hőmérséklet tárolása
 
A = hatékonyság / B = termikus ciklusok / C = magas hőmérséklet tárolása / t = idő  / Δυ= a hőmérséklet fokozása a maximális üzemi hőmérsékletig

 

MEGGYŐZŐ TECHNOLÓGIA

A WTS3 / WKS3 sorozat terheléses hibaszűrő berendezései

A WTS3 és a WKS3 sorozat bevált moduljaira épülő vizsgáló berendezések, melyek fokozott teljesítménnyel fűtenek, hűtenek, keringtetik a levegőt, és amelyek tesztkamra mérete 190 litertől 1540 literig terjed, szinte minden követelménynek megfelelnek.
A WKS3 sorozat megfelel a szokásos klímateszt szabványoknak is.

WTS3, WKS3, részlet1

Tökéletesség a teljesítményben, a berendezésben és a kialakításban

 • A tesztelő rendszer működtetése, felügyelete és dokumentálása SIMPAC vezérlő és felügyeleti rendszerrel

 • 8’’-os színes TFT érintőképernyő egyszerű, menüvezérelt felhasználói felületekkel ad kényelmes hozzáférést a kezelő számára

 • Megvilágított vezérlőtábla az üzemmód és az aktuális értékek megjelenítéséhez, a tesztkamra elején elhelyezve (ha a berendezésre 8 és 12’’-os színes TFT érintőképernyőt szereltek)

 • USB és Ethernet csatlakozó port

 • Hálózati kapcsolat kialakítása lehetséges más tesztkészülékekkel
 • Távvezérlés és távfelügyelet interneten vagy intraneten keresztül lehetséges

 • A mért adatok belső regisztrálása a tesztelési eljárás teljes dokumentálása érdekében

 • Nagy pontosságú hőmérséklet és klíma körülmények az automatikus adaptív vezérlésnek köszönhetően

 • Beépített szerviz információs rendszer

 • A teljesítményre optimalizált klíma és hőmérséklet kondicionáló rendszer tartalék teljesítményt hoz létre a tesztek elvégzéséhez

WTS3, WKS3, részlet1

 • Nemesacél nyílások (kb. Ø50 és 125mm) a tápvezetékek bevezetéséhez – a normál verziójú berendezés esetében is

 • Öntisztuló, megnövelt élettartamú páratartalom érzékelő

 • Optimalizált levegővezetés és hőmérsékletelosztás – a térbeli elosztás garantáltan jobb, mint ±1,5K

 • A biztonságos működés érdekében a tesztkamrákat extrém környezeti feltételekhez tervezték

 • Megfelelés a legújabb, szigorú normáknak a megnövelt párásító kimenet segítségével
 • Könnyen hozzáférhető, nagyméretű víztartály

 • Alacsony zajszint

 • Normál párásító fürdő öblítés, hogy megelőzzék a párásító víz szennyeződését

 • Hosszú idejű tesztelés 85°C / 85% relatív páratartalommal (r.h.) – WK3 klímakamráink jelentik a megoldást

 • Normál eljárásaink közé tartozik a hőmérséklet és a páratartalom értékek gyári hitelesítése

 • A betápláló csatlakozások egy központi, védett helyen foglalnak helyet a készülék hátsó oldalán

 

TERVEZÉSI JELLEMZŐK ÉS MŰKÖDÉSI ELV

Tökéletes gyártás


 • A külső ház korrózióálló, galvanizált acéllemezből készült, és oldószermentes porfesték bevonattal van ellátva.
 • A rozsdamentes acél vizsgálótér hegesztése páramentesen zár.
 • A készülék környezetbarát szigetelése a lehető legjobb szigetelési értékeket garantálja, és ezáltal a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költségeket is.
 • Még a berendezés normál változata is el van látva két rozsdamentes nyílással (kb. Ø 50 és 125mm). Ez a kisebb és a nagyobb méretű normál berendezésekre is egyaránt vonatkozik. Ezeken keresztül lehet bevezetni a mérő és vezérlő kábeleket, egyéb tápcsatlakozásokat vagy kiegészítő készülékeket.

Biztonságos kialakítás


 • A tesztkamrák el vannak látva szabályozható biztonsági megszakítóval, amelyek a túl magas, illetve a túl alacsony hőmérsékletektől védenek (próbatest védelem egy külön érzékelő segítségével), az EN 60159-2 (1993) szabványnak megfelelően.
 • Minden biztonsági riasztást egyszerre vizuálisan és akusztikusan ad ki a készülék.
 • Az ajtókilincs optimális záró nyomást biztosít, ugyanakkor véd a túlnyomástól is.
 • Opcionálisan rendelhető egy nagyméretű megfigyelő ablak is, melyen keresztül optimálisan látható a vizsgálótér. Az ilyen ablak többrétegű üveggel és fűtéssel van ellátva, hogy ne alakuljon ki rajta páralecsapódás.
 • A tesztkamrán rendelkezésre áll egy potenciálmentes kapcsoló-érintkező külső eszköz számára.
 • Miden egyes elektromos funkcionális áramkör el van látva egy saját védőeszközzel, ami meghibásodás esetén lekapcsolja az érintett funkcionális áramkört vagy az egész tesztkamrát.
 • Az elektromos rendszer megfelel az adott területen jóváhagyott legújabb előírásoknak, az elektromos berendezések biztonságára vonatkozó BGV A3 jelű biztonsági előírásnak és a vonatkozó VDE rendelkezéseknek.
 • Az összes tesztkamra teljesíti az EMC-re, alacsony feszültségű berendezésekre és a gépi berendezésekre vonatkozó európai irányelveket.
 • A hermetikusan zárt hűtőkörök környezetbarát (CFC mentes) hűtőfolyadékkal működnek.

Felhasználásra kész

Kiszállítás előtt mindegyik vizsgáló berendezés minőségellenőrzésen megy keresztül. 
A készülékek úgy készültek, hogy kiszállítás után azonnal készek a felhasználásra. 
Nincs szükség helyszíni összeszerelésre.

WTS3, WKS3, részlet2

Alap változat:

 • Vízhűtésű hűtőegység 
 • SIMPAC digitális mérő és vezérlő rendszer

 • 8’’-os TFT, színes érintőképernyős kijelző

 • CONTROLPAD a hőmérséklet értékek kijelzésére, világítás kapcsolóval, start/stop kapcsolóval és egyéb eszközökkel a készülék előlapján.

 • Automatikusan alkalmazkodó (auto-adaptive) vezérlőrendszer

 • Ethernet és USB csatlakozó

 • Kb. Ø50 mm és 125mm átmérőjű rozsdamentes acél nyílások a bal és a jobb oldali készülékfalon.

 • Állítható, külön érzékelővel ellátott biztonsági megszakító véd a túl magas és a túl alacsony hőmérsékletektől (a próbatest védelme megfelel a EN 60519-2 (1993) szabványnak).

 • Tartórács a próbatest behelyezéséhez (rozsdamentes acél)

 • Állítható és rezgéselnyelő láb

 • 4 digitális kimenet (24 V-DC), 4 digitális bemenet (24 V-DC)

 • Potenciálmentes érintkező a próbatest leválasztásához

 • 2 hitelesített hőmérséklet (+23°C és +80°C)

Kiegészítő berendezések a WKS3 sorozathoz

 • Beépített páratartalom határérték figyelő rendszer

 • Pszichrometriás páratartalom-mérés automatikusan nedvesített, öntisztító érzékelővel

 • Nagyméretű, könnyen hozzáférhető víztartály

 • Automatikus vízutántöltés a tesztelés megszakítása nélkül.

 • A páratartalom értékek megjelenítése a CONTROLPAD-on

 • A párásító fürdő öblítése a párásító víz tisztítása céljából.

 • 2 hitelesített klímaérték (+23°C / 50% r.h. és
 +90°C / 50% r.h.)

Opciók


 • Léghűtéses hűtőegység
 • 3,5’’-os színes TFT érintőképernyős kijelző (CONTROLPAD nélkül)

 • SIMPATI szoftvercsomag Windowshoz, XP-től felfelé

 • Vizsgálótér ajtó figyelőablakkal, optimalizált vizsgálótér világítással

 • Ajtó kézi benyúló nyílással

 • Jobb oldalon zsanérozott ajtó

 • Mobil kerekeken gurítható kivitel
 • Állítható fordulatszámú ventilátor a keringtetett levegő áramlásának a változtatásához

 • Friss levegő átfúvatási lehetőség a tesztkamra levegőjének tisztán tartása céljából

 • Polcok a vizsgálótér optimális kihasználásához

 • Rozsdamentes acél nyílások 50, 80 és 125mm átmérővel a próbatestek csatlakoztatásához

 • A próbatest hőmérsékletmérése

 • RS 232 C csatlakozó. További interfészek is rendelhetők.

 • Egyéb feszültségek és frekvenciák
 • Digitális bemenetek és kimenetek. 4 bemenet és 4 kimenet.
 • Szabványtól eltérő hitelesítés

 • Kiegészítő hitelesítés (WKD – gyári hitelesítés és DKD – Német Hitelesítési Szolgálat)

 • Merevített tesztkamra padlózat legfeljebb 150kg-ig (600 litertől 200kg

 • Nagy terhekhez való padlózat 500kg-ig (csak 600 liter felett választható)

 • Lapos kivágások vagy a csatlakoztatott próbatestek rögzített elhelyezésére szolgáló kivágások

 • A tetőn elhelyezett nyílások

 • Továbbfejleszthető speciális vizsgálati előírásokhoz (autóipar, napelem gyártás stb.)

Kiegészítő berendezések a WKS3 sorozategyes modelljeihez:

 • Független kapacitív páratartalom érzékelő (hőmérséklet és páratartalom mérés) 
 • 
Páratartalom vezérlés kapacitív páratartalom-mérő rendszeren keresztül
 
 • Nyomásálló ásványi anyag mentesítő betét
 
 • A harmatpont eltolása a klíma üzemi tartományban szabályozva -20°C-ra, szabályozatlanul -30°C-ra.

Kérésre további opciók, különleges tartozékok állnak rendelkezésre, melyeket az ön különleges igényeinek megfelelően készítünk el.

 

VEZÉRLŐ RENDSZER

SIMPAC vezérlő és programvezérlő digitális mérő és vezérlőrendszerrel

Kényelmes használat

A WTS3 és a WKS3 készülékek 8’’-os színes, TFT, érintőképernyős kijelzővel vannak ellátva. Az ajtóba könnyen leolvasható CONTROLPAD van beépítve, ezen keresztül indíthatók el és állíthatók le a tesztciklusok, és erről olvashatók le az aktuális hőmérséklet és páratartalom értékek. Egyszerű, menüvezérelt felhasználói felületek adnak kényelmes hozzáférést a kezelő számára. Nincs szükség programozási ismeretekre.
A beépített folyamatábrázoló technika révén a berendezés működését könnyű megérteni.

Sokféle mód a hálózati felhasználásra

A vezérlést beépített szoft-PLC-vel végzi a 32 bites I/O rendszer. Igény szerint a webszerver az Ethernet kapcsolaton keresztül elérhetővé teszi a vizsgálati és a diagnosztikai információkat az intraneten. A berendezések elérhetők és működtethetők a világ szinte bármelyik pontjáról. Mindehhez a megfelelő aktiválást követően csak hozzá kell férni a berendezések webszerveréhez az intraneten vagy az interneten keresztül.

Normál interfészként 100/10 megabites Ethernet és USB áll rendelkezésre. Az utóbbin keresztül lehet pendrive-ra menteni a mérési adatokat. A tesztelt készülék (próbadarab) vezérléséhez négy potenciálmentes kimenet és négy bemenet (24 V-DC) áll rendelkezésre.

Teljesen kidolgozott szoftver

A külön rendelhető SIMPATI szoftverrel ön optimális rendszert kap a vizsgáló berendezés működtetéséhez és ellenőrzéséhez. A szoftver nem csak a tesztsorozatok értékelését és dokumentálását teszi lehetővé, hanem azt is, hogy problémamentesen beillesszék a rendszert egy PC-s hálózatba. A SIMPATI szoftver mindig gondoskodik az adatok és a paraméterek archiválásáról.

Weiss SIMPAC, távfelügyeleti rendszerek

A berendezéshez választható 3,5’’-os színes, TFT érintőkijelző is

A készülékre opcionálisan szerelhetnek 3,5’’-os színes TFT érintőképernyőt is (320 x 240 képpont). A kijelző az ajtóba van beépítve a CONTROLPAD helyére, és a SIMPATI program tartozik hozzá, amely a tesztkamra egyszerű vezérlését teszi lehetővé. A 3,5'’-os kijelző kedvező áron teszi lehetővé a rendszer optimális használatát.