Az elektronikai alkatrészek egyszerű kezelése – ESD védelem

A Weiss Technik ESD védelmmel ellátott környezetszimulációs tesztkamrái megbízható védelmet biztosítanak a fejlesztési és termelés részlehek számára.

ESD védelem, Weiss Technik tesztkamrák

Az ESD védelemmel ellátott tesztkamrákkal lehet biztonságos az elektromos jármű és az autonóm támogató rendszer
A modern járművek egyre több elektronikus alkatrészt igényelnek. Ezek növelik a vezetési kényelmet és biztonságosabbá teszik a járműveket, ugyanakkor ezek az alkatrészek nagyon érzékenyek, és az elektrosztatikus kisülés (ESD) révén gyorsan megsérülhetnek anélkül, hogy ezeket a sérüléseket észrevennék.

ESD: láthatatlan, nehezen kimutatható és rendkívül veszélyes
Az elektrosztatikus kisülés mindennapi jelenség. Ez ott fordul elő, ahol két eltérően töltött, vezető anyag közel, vagy érintkezésbe kerül egymással. Ez a helyzet például abban az esetben, amikor az ESD-érzékeny vizsgálati elemeket egyik kezzel egy tesztkamrába helyezik, miközben egyidejűleg a másik kéz tartja a szekrény ajtaját vagy megérinti a vezérlőpanelt. Ekkor a két különböző mértékben feltöltött pont közötti potenciálkülönbség kiegyenlítődik. Ezt nevezzük ESD-nek, azaz “ElektroStatic Discharge”-nak, vagy magyarul "elektrosztatikus kisülés"-nek.

Rejtett veszély a modern járműveknek
Míg az emberek csak körülbelül 3500V és e feletti feszültségek jelent veszélyt, az elektronikus alkatrészek már 100V feszültségi szinten is megsérülthetnek. Amennyiben a sérülés nem az alkatrész teljes meghibásodásához vezet, akkor gyakran észrevétlenül marad. Ennek következményei később funkcionális hiba és ennek eredményeként biztonsági kockázat lehetnek. Ez, különösen az autonóm vezetésű járműveknél jelenthet komoly problémát, ahol a nagyszámú érzékelő és vezérlőberendezésben a hibás alkatrészek súlyos hibákat okozhatnak, mely meghibásodások akár balesetekhez vezethetnek, amelyek sérüléseket és akár halálos baleseteket is okozhatnak. Ennek következtében szavatossági igények érvényesíthetők a jármű gyártója és az alkatrészek szállítói ellen, hatalmas pénzügyi károk mellett és a gyártók hírnevét is rombolják.

A túlfeszültség elkerülése a fejlesztés és a gyártás során
Az elektromos járművek vagy az utonóm járművek elektronikus alkatrészeinek gyártói számára különösen fontos, hogy a fejlesztés és a gyártás során a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák az elektrosztatikus kisülés ellen. Így lehet csak garantálni az érzékelők, a vezérlőberendezések és az áramköri lapok minőségét és biztonságát, valamint betartani a jármű gyártási előírásait. Ennek megfelelően, az összes vonatkozó gyártási folyamatot ESD-biztonságos módon kell megtervezni. Ez magában foglalja az ESD védőkörzetek létrehozását és az ESD védett  felszerelések biztosítását a tesztberendezéseknél.

Szerkezeti átalakítás az ESD védelem érdekében
A Weiss Technik speciális ESD védelmi lehetőséget kínál környezetvédelszimulációs tesztkamráihoz. Ezek megakadályozzák az ESD sérülést, és ennek eredményeként hozzájárulnak a járművek biztonságosabbá és megbízhatóbbá tételéhez. Az ESD kiegészítő egységekkel az üzemeltető személyzet, a teszt helyszíne és a teszt elemek egyaránt földeltek. Az ESD védelem miatt a tesztkamrákon - követelményektől függően - szerkezeti átalakítások történtek, és az olyan alkatrészek, mint például a tömítések és a reteszek, elektromos szigetelő anyagokkal kerültek kiegészítésre. Ezenkívül a tesztkamrák speciális, vezetőképes festék bevonatot kaptak.

Szabvány-megfelelőség és felülvizsgálat az ESD-Akademie által
Annak érdekében, hogy az ESD-intézkedések biztosítják a kívánt védelmet, a Weiss Technik szorosan együttműködik a Großmaischeidben található ESD-Akademie-vel. Ebben a nemzetközileg elismert ESD-védelmi kompetenciaközpontban minden védelmi intézkedést tesztelnek és tanúsítanak. Ezen felül a személyzet ennek megfelelően képzett. A Weiss Technik környezetszimulációs berendezések ESD képességei teljesítik a DIN EN 61340-5-1 szabvány „Az elektronikus eszközök elektrosztatikus jelenségek elleni védelme” előírásait. Ebben a szabványban minden követelmény meghatározásra kerül, amelyet a vállalatoknak teljesíteniük kell az elektrosztatikus töltések hatékony kezelése érdekében.

Az ESD opció elérhető a Weiss Technik környezetiszimulációs tesztkamráihoz a LabEvent, ClimeEvent és ShockEvent sorozatban, 20 - 1500 liter vizsgálati térfogat között, különféle kivitelben és teljesítményosztályban.

Ezek mellett természetesen elérhetőek egyedi speciális kialkítású és akár mobil kialakítású változatok is, és így a Weiss Technik megbízható védelmet biztosít az elektromos és az autonóm járművek gyártóinak és beszállítóiknak a nem kívánt elektrosztatikus kisülés következményeivel szemben.

Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben vagy hívjon fel minket, szakképzett munkatársunk tanácsot ad Önnek.